Cookies ūüć™

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

VHZ groep

WIJ ZIJN DE ALLEREERSTE KUNSTSTOF KOZIJNEN FABRIKANT IN NEDERLAND MET CATEGORIE 1 PRODUCTKAARTEN IN DE NMD!

Datum van publicatie: 21-03-2023

Vanaf 16 maart 2023 zijn drie varianten van de kunststof kozijnen van Europrovyl opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). Daarmee is Europrovyl de allereerste kunststof kozijnen fabrikant in Nederland met categorie 1 productkaarten in de NMD.

Het opstellen van categorie 1 productkaarten is één van de initiatieven die passen binnen de ambitie van ons moederbedrijf VHZ om leverancier te zijn van de meest duurzame kozijnoplossingen in Nederland. VHZ wil met haar werkmaatschappijen bijdragen aan een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Naast verduurzaming van de productielocaties met als uiteindelijk doel CO2 neutrale fabricage wil VHZ toepassing van fossiele grondstoffen versneld afbouwen en zet ze in op producten met een hoger aandeel secundair materiaal. De inschrijving in de NMD is in dit verband een logische stap.

Een categorie 1 productkaart geeft een veel gedetailleerder beeld van de milieuprestatie van een kunststof kozijn dan een categorie 3 productkaart. Een categorie 3 productkaart baseert zich op algemene merkongebonden referentiedata, terwijl een categorie 1 productkaart altijd is gebaseerd op merkgebonden data van de fabrikant van een specifiek product.

Door als eerste fabrikant van kunststof kozijnen categorie 1 productkaarten beschikbaar te stellen willen wij de milieuprestaties van onze eigen producten inzichtelijk maken en daarmee bijdragen aan een verlaging van de MPG-score (Milieu Prestatie Gebouwen) van nieuwe kantoorgebouwen en nieuwbouwwoningen.

Het opstellen van een categorie 1 productkaart is een zeer complex en nauwkeurig proces dat wordt uitgevoerd volgens een aantal internationale standaarden. Wij werkten bij de uitvoering samen met NIBE Consultancy voor de levenscyclusanalyse (LCA) en Aveco de Bondt voor de onafhankelijke toetsing.

Plaatsing in de NMD is nodig om bouwers en andere belanghebbenden in staat te stellen om met de data te rekenen voor hun nieuwbouwprojecten in lijn met het Bouwbesluit. De kunststof kozijnen van Europrovyl dragen dankzij de lage, en daarmee gunstige MKI-score bij aan de MPG-score voor nieuwe kantoorgebouwen en nieuwbouwwoningen. De huidige MKI-scores van Europrovyl liggen lager dan houten buitenkozijnen in een vergelijk over een exploitatie van 75 jaar. Deze lage MKI-scores zijn echter niet het einddoel, maar een startpunt voor nog verdere verlaging van de milieuprestatie van kunststof kozijnen.

In veel Europese landen is het reeds verplicht om categorie 1 productkaarten te registreren. In Nederland geldt deze verplichting nog niet, maar stimuleert de overheid fabrikanten en leveranciers om categorie 1 productkaarten te laten opstellen en te laten opnemen in de NMD. Alleen dan ontstaat er een gelijk speelveld waarin de milieuprestaties op een transparante wijze inzichtelijk worden gemaakt en met elkaar vergeleken kunnen worden. 

Meer actueel

Ben Bergsma ontvangt VKG keurmerk.

VKG Keurmerk en VHZ vinden elkaar in duurzame koers

Met de aansluiting van VHZ Groep bij branchevereniging VKG Keurmerk zijn ook Kumij, Transcarbo, Smits kozijnen en Europrovyl onder de VHZ-paraplu lid geworden.

Lees meer
Montage van kunststof kozijn.

VHZ versnelt groei door overname van Alwood

Afgelopen week heeft VHZ Groep de overname van het montagebedrijf Alwood Montage afgerond. Deze overname betekent voor VHZ een verdere versterking van haar positie in de complete levering van duurzame kozijnoplossingen. Daarmee wil VHZ haar rol als servicegerichte partner in de renovatie- en nieuwbouwmarkt vergroten.

Lees meer
Montage hang en sluitwerk kunststof kozijn.

VHZ neemt Kozijn Service Nederland over

Woensdag 9 november jl. heeft VHZ Groep (VHZ) het servicebedrijf Kozijn Service Nederland (KSN) overgenomen. Met deze overname versterkt VHZ haar positie in de complete levering van en rond duurzame kozijnoplossingen.

Lees meer
Fietsevent Kumij.

Kumij fietsevent 2022 geslaagd

Het Kumij fietsevent 2022 voor onze relaties, was dit jaar op de prachtige locatie Sportpark Orderbos in Apeldoorn. De deelnemers werden verwelkomd door Roelof Docter terwijl zij konden genieten van een lekkere lunch. Vervolgens was het tijd om de fietsen erbij te pakken om zich lekker in het zweet te werken tijdens de MTB-tour of de Race-tour.

Lees meer
Werken bij VHZ.

BAM Wonen en Kumij verduurzamen huurwoningen circulair

BAM Wonen en Kumij zetten zich in voor het zo circulair mogelijk verduurzamen van 25 huurwoningen van BPL Pensioen in Rockanje. In dit unieke project worden kozijnen van 100% gerecycled kunststof toegepast en zorgen BAM Wonen en Kumij voor hoogwaardig hergebruik van de te vervangen kozijnen.

Lees meer
Ben Bergsma fietst voor Pink Ribbon.

17.000 redenen om geld op te halen

Maar liefst 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Ook dit jaar krijgen meer dan 17.000 Nederlanders de diagnose borstkanker te horen. Bij de partner van onze CEO Ben Bergsma is helaas aan het begin van dit jaar ook borstkanker vastgesteld. Reden voor Ben om op de fiets te stappen en 1.000 kilometer te fietsen door Nederland.

Lees meer
Kunststof kozijnen in hoogbouw.

Bouwen op grote hoogte

Enkel kozijnen produceren doet Europrovyl allang niet meer. De diensten gaan veel verder. Zo werken ze samen met Vink Bouw in Den Haag aan de woontoren Hoge Vrijheid. Hier worden de kozijnen in betonelementen geplaatst en beglaasd. Vervolgens worden de elementen voorzien van steenstrips en gaan ze op de bouwlocatie tot ruim 70 meter de hoogte in.

Lees meer
VHZ kunststof kozijnen in appartementen.

Metamorfose in hartje Heerlen

In het centrum van Heerlen wordt hard gewerkt aan de transformatie van het welbekende Sint Josephziekenhuis naar een supermoderne studentencampus genaamd Live & Be Campus. Een uitdagend project! De kamers van het oude beddenhuis worden omgetoverd tot 150 appartementen voor studenten en young professionals.

Lees meer